lauantai 23. helmikuuta 2013

Tilkkupeittoa auringossa

Äkkilähtö aurinkoon tuli niin vauhdilla, etten ehtinyt edes matkakäsityötä suunnitella etukäteen. Ajatuksissa oli kyllä virkata tilkuista torkkupeitto. Hain vasta matkalla marketista langat ja samalla ajatus beigestä muuttui harmaaseen, siis siihen mitä oli tarjolla. Mallin kanssa oli enemmän haastetta, unohdin etsiä etukäteen sopivan, joten menolento menikin sitten omaa mallia suunnitellessa, virkatessa ja purkaessa ennenkuin mieleinen onnistui. Lämpimässä on mukava virkata puuvillalangasta ja pienet tilkut kulkee näppärästi rannalla mukana.


Virkkaamisen lisäksi tilkkujen kuvaaminen oli mukavaa lomapuuhaa löhöilyn lisäksi :)


(hassusti toi varjo vääristää mulle kauheen paksut reidet ja keskivartalon, hotellin notkuvilla buffapöydillä ei lienee siihen mitään asiaa)

Tilkku numeroina:


Virkkasin koukulla nro 4 Novitan Bambu-langasta

Tilkku on halkaisijaltaan reilu 9 cm
Yhden tilkun virkkaan vajaassa 10 minuutissa
Yhdestä 50 gramman kerästä tulee 15 tilkkua
15 tilkkua on noin 35 x 35 cm kokoinen alue
Jos siis haluaisi noin 120x160 cm peiton siihen tarvittaisiin noin 250 tilkkua eli 16 kerää
Ja aikaa siihen kuluisi 45 tuntia, vaan, laskinkohan oikein... :)
Mutta luulen, että menee vielä aika monta lomareissua ja arki-iltaakin ennenkuin tämä peitto on valmis!


Tilkun ohje:

Yhdistä kuusi ketjusilmukkaa renkaaksi.


I

Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi ja vielä 11 pylvästä, kiinnitä piilosilmukalla kolmanteen ketjusilmukkaan = 12 pylvästä.

II 

Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi ja 3 ketjusilmukkaa ensimmäiseksi kaareksi, jätä yksi pylväs väliin ja virkkaa pylväs seuraavien pylväiden väliin ja vielä toinen pylväs samaan väliin, sitten taas 3 ktj ja kaksi pylvästä seuraavaan väliin, jatka näin koko kerros, yhditä viimeinen pylväs piilosilmikalla kolmanteen ketjusilmukkaan, näin muodostui 6 kahden pylvään rypästä, joiden välissä on aina kolmen ketjusilmukan kaaret.

III

Tee kolme ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi, sitten 4 ketjusilmukkaa kaareksi, virkkaa kahden pyvään väliin kolme pylvästä ja sitten taas 4 ketjusilmukkaa ja 3 pylvästä, jatka näin koko kierros. Eli kahden pylvään ryppäisiin muodostui uudet kolmen pylvään ryppäät.

IV

Tee 3 ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi, sitten pylväs, ketjusilmukka, pylväs, ketjusilmukka ja pylväs ketjusilmukkakaareen, sitten pylväs edellisen kierroksen kolmen pylväsrykelmän ensimmäiseen pylvääseen, keskimmäiseen pylvääseen tehdään kuusikulmion yksi kulma eli pylväs, 2 ketjusilmukkaa ja pylväs edellisen kanssa samaan, sitten vielä yksi pylväs ja kulma on valmis, sitten taas ketjuilmukkakaareen pylväs,kjs,pylväs,kjs, pylväs jne koko kierros loppuun, kiinniteä viimeinen pylväs vielä piilosilmikalla, katkaise lanka ja vedä silmikan läpi.

Lopuksi kai sitten joskus tilkut höyrytetään ja yhdistetään, mutta miten? Noh, se on sitten sen ajan murhe...

Kirjoitin ohjeen paluulennolla kun virkkaaminen jo vähän kypsytti, toivottavasti siitä ymmärtää mistä on kyse :)


- Hanna -

2 kommenttia:

 1. oi ihania lomakuvia :)
  mulla ois molemmaat haaveena: loma ja itse neulottu torkkupeitto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama täällä, torkkupeitto on vielä haaveiluasteella tosi vaiheessa ja kukapa sitä ei aina haaveilisi jo seuraavasta lomasta :)

   Poista