perjantai 11. tammikuuta 2013

Kantapäättömät ruttusukatMelkein vuosi sitten, aika ensimmäisissä blogauksissani haaveilin neulovani tälläiset kantapäättömät sukat. Opettelin vasta silloin hitaampaa elämää ja harjoittelin hiljentämään vauhtia. Sitä teen kyllä edelleen, pinttyneet tavat ei muutu hetkessä. Mutta olen kyllä ylpeä itsestäni, että näiden sukkien aika tuli vasta nyt. En neulonut niitä väkisin yötä myöten, vaan vasta oikean hetken tullen. Tällä kertaa neulomisen aika koitti Rukan mökillä kun pakkanen paukkui ja tuuli tuiversi, ei tehnyt mieli laudalle, vaan käperryin mielummin mökkiin viltin alle kutomaan sukkapötköä, kaikessa rauhassa ilman päämäärää. Ja eihän nämä sukat vieläkään ihan valmiit ole :)


Neuloin jo menomatkalla autossa pikkuiset harjoitusversiot pötkösukista. Meidän sukuun on tullut uusi vauva ja on niin kiva tehdä jotain pienelle pojalle. Vielä kun saisi ne postiin ennen kuin jää liian pieniksi :)


Tässä hyvin suurpiirteinen ohje:

Kantapäättömät sukat neulotaan koko pötkö samalla silmukkamäärällä ja kuviolla.
Omiin sukkiini loin 45 silmukkaa seitsemän veljestä langasta, puikoilla nro 4 ja neuloin 3 oikein 2 nurin aina 3 kerrosta, sen jälkeen kuvioa siirretään aina yhdellä silmukalle eteenpäin eli näin:

OXXOOOXXOOOXXOOOXXOO
OXXOOOXXOOOXXOOOXXOO
OXXOOOXXOOOXXOOOXXOO
OOXXOOOXXOOOXXOOOXXO
OOXXOOOXXOOOXXOOOXXO
OOXXOOOXXOOOXXOOOXXO
OOOXXOOOXXOOOXXOOOXX
OOOXXOOOXXOOOXXOOOXX
OOOXXOOOXXOOOXXOOOXX

Jos sukanvarteen haluaa nauhan, on reikäkerros hyvä tehdä toisella kierroksella. Eli oikeiden silmukoiden kohdalla neulotaan aina kaksi yhteen ja seuraavalla kierroksella tähän kohtaan tehdään langankierto.
Kuvioa neulotaan kunnes sukka on tarpeeksi pitkä, minä aloitin kärkikavennuksen kun varsi oli 45cm. Kavensin neulomalla jokaisen silmukan oikein yhteen, sitten kaksi kierrosta oikeaa ja taas jokainen oikein yhteen jne. lopuksi vedin vain langan silmukoiden läpi.
Virkkasin sukanvarteen vielä kerroksen kiinteitä silmukoita ja sitten toisella kerroksella tuollaisia kaaria, miksi niitä nyt sanotaan... eli 5 pylvästä samaan, yksi silmukka väliin ja piilosilmukalla kiinni jne.

Vauvan sukkiin loin 28 silmukkaa ja neuloin samalla idealla mutta 2 oikein, 2 nurin. Jätin tyttömäiset rimpsut tekemättä varteen, nämähän on menossa pikkumiehelle!

Olipas se hyvin sinnepäin ohje, toivottavasi halukkaat sai selvää, saa kysellä lisäohjeita, nyt ei aivot käänny parempaan :)

- Hanna -

4 kommenttia:

 1. Mukavan näköistä pintaa ja varmaan miellyttävät jalassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset sukat on kyllä ollut mun suosikit jalassa koko vuoden, ihanan rönttöset ja rennot :)

   Poista
 2. Hehe, mieki oon just tekemässä tällaisia novitan sukkalehden ohjeen mukaan =) Hauskat tehä kunhan vain ei mee laskut sekasin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä tarvitse edes laskea, helposti pystyy katsoa kolme joka kerralla, kun ei sen enempään tarvitse laskea :) En ole huomannutkaan Novitan ohjetta, olisi kyllä helpottanut, anopin neulomista sukista laskin vain kerrokset, olinpas ajattelematon, turha keksiä aina pyörää uudestaan... :)

   Poista