perjantai 29. kesäkuuta 2012

Tölkinvetimistä virkattu laukkuSain eilen valmiiksi tämän pikkulaukun ja pääsin heti ulkoiluttamaan sitä Järvenpään Blueskadulle. Laukku toimi hienosti ja keräsi kyllä katseita, eikä illan aikana jutunjuurtakaan tölkin renkuloista puuttunut :) Tasaisen kaunis pinta vaatii 240 samanlaista vedintä. 
Klipsut on virkattu kiinteillä silmukoilla nurjalta puolelta, välissä aina kaksi ketjusilmukkaa. 
Virkkasin ensin molempien puolien klipsulevyt valmiiksi ja sitten yhdistin ne virkkaamalla väliin kolme kerrosta pylväitä.


Ompelin vetoketjun käsin ja sen molempiin päihin kiinnitin vielä yhdet klipsut renkuloiksi kantohihnalle. Ketjun toisen pään kiinnitin tuohon renkulaan ja toisen pään vetoketjun vetimeen, näin muodostuu kantolenksukka ranteen ympärille. Vetoketjua on helppo käyttää kun saa vedettyä suoraan tuosta ketjusta.Ihastuin tälläisiin rannelaukkuihin keväällä New Yorkissa, siellä oli kaupat pullollaan toinen toistaan ihanampia pikkulaukkuja. Mallasin näistä klipsulaukun kokoa ja myös tuo rannelenksukka ja ketjun kiinnitys vetoketjunvetimeen on peräisin näistä ihanuuksista!


Tämä klipsulaukku osoittautui ainakin näin yhden illan käytön jälkeen todella toimivaksi ja näppäräksi malliksi. 

Työnalla on samantapainen kultaisista vetimistä. Laukusta on jo toinen puoli virkattu, toinen puoli odottelee lisää klipsukoita... eli jos nurkissasi pyörii ylimääräisiä niin ottaisin mielelläni vastaan :)

Ja iso kiitos vielä kaikille, jotka olette irroitelleet vetimiä, niitä on ilmaantunut ihan yllättävistäkin paikoista!

- Hanna -


20 kommenttia:

 1. Vau mikä idea! Hieno ja hauskakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toki nyt jälkikäteen olen nähnyt paljon malleja joissa klipsut on virkattu pystyyn eikä tällätavalla vaakaan, niin voisi olla vielä kivempi... ehkä seuraavaan sitten :)

   Poista
 2. Wau Ihana, olen etsinyt ohjetta näihin klipsujen virkkaukseen. Voisitko sinä opettaa sitä täällä blogissasi. Haluaisin tuollaisen itsekin, klipsuja on, mutta ei ohjetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläiseen tekniikkaan en muista nähneeni ohjetta, tai ei tule mieleen mistä löytyisi... Tarkoitukseni on ollut kuvata vaiheittain ja kirjoittaa selkeät ohjeet, mutta on jäänyt, voisin nyt ryhdistäytyä vihdoin :)
   Nopeasti kirjotain että perusperiaate menee näin:
   aseta klipsu vaakaan ja virkkaa oikeanpuoleiseen aukkoon kiinteä silmukka ja sitten 2 ketjusilmukkaa, aseta toinen klipsu puoliksi ensimmäisen päälle niin että sen oikeanpuoleinen aukko on ensimmäisen vasemman puoleisen aukon kanssa päällekäin ja virkkaa ne yhteen kiinteällä silmukalla jne jatka näin kunnes työ on tarpeeksi leveä. Toinen kerros: aseta klipsu oikeat puolet vastakkain ensimmäisen kerroksen päälle ja virkkaa kuten eka kerros (eli nyt aina 4 klipsua virkataan kiinteällä yhteen...) Toivottavasti tästä oli jotain apua... palaan tarkemmilla ohjeilla pian!

   Poista
  2. Voi kiitos, yritän tällä ohjeella. Virkkaus ei ole mun vahvempia puoliani. Mitä lankaa tuohon käytit?

   Poista
 3. Tämä on upea! Kaikenlaista olen hamstrannut käsitöihini, mutta kyllä isäntä nyt repeää kun alan irrottelemaan sen oluttöleistä vetimet käsilaukkua varten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sepä se, kyllä mun keräilyillä on saatu monet naurut aikaiseksi :D

   Poista
 4. Upea on laukkusi.Onkohan sinulla vuoria tuossa laukussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Laukussa ei ole vuorta, pinta on sisäpuoleltakin lähes yhtä sileä ja kaunis kuin ulkopuoleltakin, joten ei sitä välttämättä vaadi. Toki tarkoitukseni kyllä oli ommella vuori, onhan se miellyttävämpi käyttää, mutta kuuluu niihin odottaviin projekteihin... se on kumma, kun jotain saa sen verran valmiiksi että pääsee käyttämään, niin kummasti unohtuu tuo viimeistely samantien :)

   Poista
 5. Hei!

  Todella upea laukku! Mitä lankaa olet käyttänyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiisi :)
   Tämä lanka on muistaakseni Novitan lanka, myydään sellaisella töttörörullalla (kuten saumurin langat), hopeinen jossa vähän metallisäiettä mukana. Ostin muistaakseni ihan jostain marketista. Nyt en muista teinkö tän kaksinkertaisella vai en, osan olen tehnyt riippuen langan paksuudesta... Olen käyttänyt myös muita metallilankoja, nro 2 puikolle tarkoitettuja ja myös ihan puuvillalankaakin.

   Poista
 6. Pistänpä kommenttini nyt tähän postaukseen - noi klipsuttelut on ihan hillittömän makeita!! Mä oon enemmän kuin hullaantunut!

  VastaaPoista
 7. Tämä on upea! Haluan samanlaisen :). Klipsujen kerääminen jo alkanut.

  VastaaPoista
 8. Olet tosi taitava !Inspis iski!

  VastaaPoista
 9. Moikka! Klipsut on nyt keräilty ja laukun puoliskot virkattu, mutta en saa niitä mitenkään nätisti yhteen. Eli millä tavalla oot siis alottanu ton "yhdistämisen"? Jos vaan millään enää muistat. :)
  -innokas virkkaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanni, virkkasin puoliskon kerran ympäri kiinteillä silmukoilla ja päädyissä ikäänkuin päällystin klipsun päät, tiukoissa kohdissa voi joutua lisäämään aina ketjusilmukan tai kaksi klipsujen väliin, riippuen miten tiheään virkkaat. Sitten tästä ekasta kierroksesta on helppo jatkaa.
   Olen tehnyt myös laukun niin ettei puoliskoiden välissä ole virkkausta, vaan sekin on tehty klipsuista. Vähän mallista riippuen joutuu soveltamaan, mikä omaa silmää miellyttää :)

   Poista
 10. Kiitos, tarkoista ja selkeistä ohjeista. Niina

  VastaaPoista
 11. Hei ! Täällä sen verran kömpelö käsityöläinen, että tarvitsisin hieman kurssitusta laukun tekoon. Oletko harkinnut esim.päivän kurssin pitämistä ? Luulisin että moni voisi olla kiinnostunut:-) Täällä olisi ainakin yksi innokas tulija. T.Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marja, valitettavasti en pidä kursseja, aika ja osaaminen ei siihen riittäisi :) Olen kuullut, että kursseja kyllä järjestetään, olisiko ollut peräti työväenopistolla tms mutta en tiedä tarkemmin. Mukavaa syksyä!

   Poista
 12. Heips! :)

  Toivottavasti huomaat kommenttini vaikka tämän ohjeen julkaisusta on jo useampi vuosi... Eli yritän tehdä jonkinlaista kukkaroa yms. tällä ohjeella. Olen tehnyt nyt yhden "levyn" katsomalla ohjetta jossa neuvoit virkkaamista tölkinvetimistä. Levy onnistui ihan hyvin, mutta nyt en ymmärrä kuinka se lopetetaan. Katkaisenko vain langan? Mitä teen? Entä sen jälkeen kun toinenkin levy on tehty? En ymmärrä kuinka nuo pylväät tuohon väliin tehdään ja mistä ne aloitetaan? entä onko laukussa jokin virkattu pohja?

  Toivottavasti vastaat tähän. En ole käsitöissä kovinkaan taitava, mutta olisi kiva kokeilla jotain uutta! :)

  VastaaPoista