lauantai 1. helmikuuta 2014

Kalaa sähkösavustimella - helppoa ja herkullista!Wannabe ruokabloggaaja täällä hei!
Tänään oli vaan niin kiva kokkailla ja ihania ystäviä syömässä. Oikeastaan piti vain postata kehuakseni Opan sähkösavustinta, mutta samalla tässä nämä muutkin herkut, olkaapa hyvä!

Meillä kalan savustaminen on aiemmin kuulunut vain kesään ja mökkeilyyn. Se on ollut miesten todella vastuullista ja tarkka homma, johon panostetaan paljon aikaa ja vaivaa, eikä savustajia saa häiritä turhanpäiväisillä jutuilla, saati antaa mitään oheistehtäviä kuten lasten katsemista tai saunan lämmitystä...

Mutta nyt tämä sähkösavustin on mullistanut elämän - hei me savustetaan kalaa kotona tosta noin vain, helppoa ja nopeaa ja superherkullista!
Kuva: Opamuurikka


KALAN SAVUSTAMINEN SÄHKÖSAVUSTIMELLA:

Ensin kala suolataan. Fileen pinnalle ripotellaan hienoa suolaa tai kokonaisen kalan sisään laitetaan karkeaa merisuolaa. Fileen anneteen suolaantua noin puolituntia ja kokonaisen kalan ainakin puolituntia per puoli eli käännä välillä. Ota ylimääräiset suolat pois kalan sisältä ennen savustamista.

Laita savustimen alimmaiselle kourallinen leppälastuja ja noin 5 kpl sokeripaloja antamaan kalalle kauniin värin. Kala laitetaan yläritilälle, jonka alapuolelle tulee rasvapelti, johon suosittelen laittamaan folion (helpottaa puhdistamista). Sitten vain luukku kiinni ja töpseli seinään. Kilon fileen savustaminen kestää noin puoli tuntia ja kokonainen kala 45-50 minuuttia. Kun kalan selkäevä irtoaa helposti, on kala kypsää.

Olemme hullaantuneena savustamiseen kokeilleet jo kuhaa, siikaa ja kirjolohta, kaikki toimii! Tällä kertaa savustimme yhden kirjolohifileen ja toisen teimme uunissa. Molemmat hyviä, mutta savustettu kyllä parempaa!
Ohjeet kalan lisukkeisiin löydät näistä linkeistä:

PAAHDETTU PUNAJUURISALAATTI
PAAHDETTU PROSCUITTO-TOMAATTISALAATTI
PEKONI-RUUSUKAALIPAISTOS
PERUNAVENEET


Ulkona on ihanan lumista, huomenna nautitaan talvisesta sunnuntaista!


- Hanna -


3 kommenttia:

 1. Ja hei tämä ei ole sponsoroitu juttu, olen ihan vapaaehtoisesti sekaisin tuosta laitteesta :)

  VastaaPoista
 2. En haluaisi olla ilonpilaaja mutta.... 1200W antaa tuonne pikkusavustimeen n 200asteen kuumuuden. Mille tahansa kalalle aivan liikaa. Kyllähän siitä tulee ikään kuin savukalaa, tulee toki mutta koska lämpötilan hallinta on sula mahdottomuus, kyseessä on uunikypsentäminen savumaustein. Hyväähän sekin tietenkin.
  Omalla savustimellani menee n 2,5 tuntia mainitsemasi kalamäärän suhteen, lämpötila ei nouse yli 100asteen missään vaiheessa ja savupurut (briketit) sammutetaan automaattisesti n 20min jälkeen ja poltin syöttää uuden tilalle. Näin vältytään PAH-yhdisteiltä.
  Kyllä tuo pikkusavustinkin paikkansa täyttää juurikin helppoudellaan ja se lieneekin tuon savustintyypin tarkoitus. Periaatteessa savukala on aina hyvää ja pääsääntöisesti herkullista.
  Kalastan ammatikseni ja savustan kalaa myöskin myyntiin ja siksi täytyy olla melko kriittinen lopputulokseen nähden. Ei ollut tarkoitukseni lytätä innostustasi, eikä väheksyä taitojasi, kaukana siitä. Oikeastaan pääpontimenani oli tuo PAH-yhdisteiden välttäminen. Tuommoisella putkisavustimellakin pystyy jotenkin hallitsemaan tuota savustustapahtumaa sammuttamalla savustimen n 15min jälkeen ja pitämällä sitten savustin suljettuna n 1/2 tuntia. Omasta mielestäni lämmin savukala ei oikein ole parhaimmillaan, sen "tekeytyminen" kestää parisen tuntia, maku tasaantuu mutta sen tulee tapahtua viileässä tilassa.

  VastaaPoista
 3. PAH, Kalle. Aivan loistava vehje. Jos kala on mielestäsi jotain muuta kuin oikeaa savukalaa, niin ihan sama. Hyvää ja helppoa se on.

  Kille

  VastaaPoista